Muhamad Syukri Dzun Nurin

Tuesday, March 15, 2011

Pencen DiRaja Bekas-Bekas Permaisuri Agong

Assalamualaikum.Tahukah kita bahawa setiap Yang Dipertuan Agong serta Bekas-Bekas Raja Permaisuri Agong menerima pencen dan elaun khas diraja.Jika kita perhatikan setiap dari mereka mempunyai kedudukan dalam persekutuan selepas menjawat jawatan itu.Gelaran Raja Permaisuri Agong merupakan satu jawatan rasmi dimana setiap penyandangnya mempunyai kapasiti di dalam keutamaan persekutuan.

Tidak seperti Isteri Perdana Menteri,ianya hanya merupakan gelaran tidak rasmi,tidak ada protokol,tiada setiuasaha sulit,pengiring-pengiring rapatnya.Cuma dia hanya mendapat perlindungan peribadi atas kapasiti Suaminya sebagai Perdana Menteri Malaysia.Kita jangan mudah tersilap dengan menggelarkan Isteri Perdana Menteri sebagai Wanita Pertama Malaysia.Sudah nyata bahawa tiada siapa mahupun sekalian orang termasuk Raja-raja Melayu yang mampu menandingi kedudukan dan keutamaan Raja Permaisuri Agong.Berikut merupakan susunan keutamaan Persekutuaan yang pada 22 Januari 1998 melalui Warta Kerajaan Malaysia Jilid 42 No. 2 P.U. (B) 29 bertarikh 22 Januari 1998. Susunan Keutamaan ini seperti berikut

 1. Yang di-Pertuan Agong.
 2. Raja Permaisuri Agong.
 3. Raja-Raja dan Pemangku-Pemangku Raja.
 4. Yang Dipertua Negeri-Negeri.
 5. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja daripada Kerajaan Persekutuan.
 6. Perdana Menteri.
 7. Timbalan Perdana Menteri.
  Kehormat - 7A. Bakal-bakal Raja (Tengku Mahkota/Raja Muda)
 8. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (D.M.N.)
 9. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara, (S.M.N.)
 10. Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (S.S.M.) 

Dalam senarai ini menujukkan bahawa Yang DiPertuan Agong merupakan Kepala/ketua utama bagi Persekutuan Malaysia.Jika YDPA disebut sebagai ketua utama Malaysia,kenapa pula gelaran wanita pertama harus dipakai Isteri Perdana Menteri.?Ini menunjukkan tafsiran yang tidak tepat dibuat oleh kerajaan dan sedikit mengelirukan.

Isteri Perdana Menteri tidak mempunyai apa-apa kapasiti didalam persekutuaan.tiada sebarang peruntukkan khas samaada dari segi kewangan,atau jabatan rasmi yang membolehkan ianya bergerak sebagai wanita pertama.oleh itu amatlah tidak tepat dan tidak ada sebab untuk kita menggelar Isteri PM sebagai Wanita Pertama.
 Menurut Perkara 32 (2) dalam Bab 1 berkaitan "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan isterinya" jelas dinyatakan, " Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Oleh kerana Yang DiPertuan Agong mestilah seorang lelaki maka isteri baginda menjadi Permaisuri Agong dan bagindalah yang menurut Perlembagaan memegang gelaran Wanita Pertama Malaysia bukannya mana-mana pihak lain,"  
Saudara pembaca sekalian juga harus mengetahui walaupun Yang DiPertuan Agong hanya bertindak atas nasihat Perdana Menteri,Tetapi baginda masih punya kuasa Preriogetif yakni dari segi ketenteraan,1/3 unsur Parlimen dan berhak untuk mengenakan kuasa budi bicara baginda sendiri.Kedudukan Yang DiPertuan Agong tertakluk kepada perlembagaan dan sesungguhnya Perlembagaan itu sendiri mengatasi Yang DiPertuan Agong.Tetapi ingatlah Raja Itu lambang dan payung kita umat melayu walau kedudukannya hanyalah sebagai Yang DiRaikan(Ceremonial).Berbanggalah kita masih punya Raja untuk dhormati dan disanjung.
Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong MalaysiaTuanku Nur Zahirah


Kedudukan Bekas-bekas Permaisuri Agong lebih tinggi dari PM/Isteri PM

Perlu diketahui juga,jika dikira dari keutamaan persekutuan,kedudukan Bekas-Bekas Permaisuri Agong lebih tinggi dan diutamakan melebihi kedudukan Perdana Menteri Malaysia apatah lagi Isteri Perdana Menteri yang tidak pernah disebut mahupun diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia.

Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong juga harus diberi keutamaan selepas Yang DiPertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong,selaras kedudukan dan posisi yang pernah dijawat mereka satu ketika dulu.Baginda juga mendapat Pencen DiRaja seumur hidup di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979).

1. Pencen seumur hidup - RM4,500 sebulan.
2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan maintenance of car.
3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal RM750,000.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ZIKIR HARIAN

Jumaat
يا الله
Rahmat Allah hampir dan jauh dari azab Allah.


Sabtu
لااله الا الله
Dihapuskan dosa anggotanya yang tujuh.

Ahad
يا حى يا قيوم
Dipelihara imannya oleh Allah.

Isnin
لا حول ولا قوة الا بالله العلى العطيم
Dihapuskan sifat-sifat yang tercela.

Selasa
اللهم صلى على محمد وعلى ال محمد
Dapat syafaat Nabi Muhamad SAW.

Rabu
أستغفر الله العطيم الدى لااله الا هو الحى القيوم واتوب اليه
Dihapuskan 1000 dosa.

Khamis
سبحان الله العطيم وبحمده
Tumbuh tanaman syurga baginya.

MUZIK

KOMEN APA SAJA

Ikut Blog Ini

Cari disini

Loading...

Pengikut

  © Blogger templates The Professional Template by Muhamad Syukri Dzun Nurin 2008

Back to TOP